Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Který bude nejsilnější?

 

„Thortonův povel práskl jako výstřel z pistole. Buck se vrhl vpřed, napjal postraňky škubavým výpadkem. Celé jeho tělo se soustředilo jako sourodý kus hmoty do nesmírného úsilí, svaly se mu svíjely a zauzlovaly pod hedvábnou srstí jako živí tvorové. Mohutnou hruď schýlil nízko k zemi, hlavu vpřed, a zatímco mu tlapky letěly a míhaly se jako divé, drápy rozrývaly tvrdě zdusaný sníh rovnoběžnými rýhami. Saně se pohupovaly a třásly, zpola se rozjížděly vpřed.“

Výkon Bucka z knihy Jacka Londona Volání divočiny vstoupil do dějin. Říká se, že dal impuls k v Severní Americe velmi oblíbeným závodům psů zvaným Weight pulling. Tenkrát Buck táhl na vzdálenost 100 yardů (91,4 m) saně s nákladem 1000 liber, což je bezmála půl tuny. Dnes se pravidla těchto soutěží ustálila v tom, že pes nebo spřežení tří psů táhne saně nebo vozík na vzdálenost pouhých 16 stop, což je zhruba 5 metrů. Dostane-li totiž pes saně či vozík do pohybu, obvykle, je-li dobře trénovaný, již nezastaví. Soutěží se v různých kategoriích podle hmotnosti psa. Diváci jsou však stejně zvědaví, který pes utáhne absolutně nejvíc.

Na Aljašce existuje speciální plemeno, vhodné pro tuto soutěž. Jmenuje se Mac Kenzie River husky, jejich hmotnost je kolem 60 kg (Buck vážil bezmála 70 kg). Oficiální rekord ve smýkání saní na sněhu 2395 kg byl dosažen psem právě tohoto plemene, píše to v knize „Dog Driver“ J. a M. Collins.

V Guinessově knize rekordů je jako největší náklad přepravovaný kdy psem zaznamenána hmotnost 2905 kg. Utáhl ji 80 kg těžký čtyřletý bernardýn Reyttes Brandy Beer v roce 1978. Nejsilnějším psem na světě podle poměru nákladu a vlastní hmotnosti je 44 kg těžký novofundlandský pes Barbara-Allen´s Dark Hans, který utáhl náklad 2289 kg, což bylo 52násobek jeho vlastní hmotnosti. Tohoto výkonu dosáhl v roce 1979.

 

První neoficiální závody Weight pullingu na území ČR byly v roce 1985 v Peci pod Sněžkou. Český horský pes Ganek Třeboň-Kopeček na saních utáhl náklad těžký 300 kg:

16. 3. 1985, v tahu na 30 m: 1. Ivan Kobr - Ganek 300 kg, 2. Petr Hais - Akay (AM) 200 kg, 3. Jan Chlum - Artan 100 kg

O 50 kg vyšší hmotnost vlekl i pes stejného plemene Adirondak Stráž nad Nežárkou na závodech v roce 1991 v Královicích, tentokrát však na vozíku.

 

(Radko Loučka, Spřežení 21/1992)

 

Weight pulling