Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Počátky bikejöringu u nás

 

(do roku 1997)

 

Dle závodního řádu „ve třídě Skj doprovází jezdec své spřežení při závodech na sněhu na běžeckých lyžích, jinak na kole“.

První závody v kategorii „cyklista a pes“ (správněji „pes a cyklista“) se konaly koncem osmdesátých let.

O jednom takovém citujme z tisku: „Atraktivní podívanou připravili návštěvníkům Osečné v sobotu 15. října členové Klubu chovatelů psů severských plemen a jezdců se spřežením - oblastní skupiny saňového sportu v Liberci. Pod názvem „Liberecké okruhy 1988“ tu uskutečnili první kontrolní závod v hornatém terénu poblíž prameniště Ploučnice v délce 5300 m. V kategorii SK jel vždy cyklista a pes. Na startu návštěvníci viděli plemena aljašského malamuta, sibiřského husky a českého horského psa. Zvítězil V. Kozák z Bezvěrova před libereckým J. Pojslem a J. Erbem z Osečné. Druhý kontrolní závod se jel o den později na libereckém letišti na trati 3000 m.

 

jpjppk.jpg

 

Podzimní kolečkové závody navázaly v devadesátých letech na tradici dříve organizovaných přejezdů a „podzimních ježdění“, a dnes tvoří nedílnou součást termínového kalendáře závodů psích spřežení.

Nejvýznamnějším závodem v bikejöringu byl závod ve Škvořeticích, v posledních dvou letech se nejkvalitnější konkurence sešla v Sadské a Hradci Králové:

Sadská 1996 - ženy: 1. Horáková Renata, 2. Roháčková Anna, 3. Valtrová Iva

Sadská 1996 - muži: 1. Bulva Jaroslav, 2. Houžvička Ivan, 3. Procházka Vít

Sadská 1997 - ženy: 1. Valtrová Iva, 2. Fiedlerová Lenka, 3. Keltnerová Linda

Sadská 1997 - muži: 1. Suchý Jiří, 2. Burda František, 3. Nohejl Lukáš

Hradec Králové 1996: 1. Mazánek Pavel, 2. Brinkman Petr, 3. Procházka Vít

Hradec Králové 1997: 1. Brinkman Petr, 2. Procházka Vít, 3. Kobr Ivan

Poprvé se republikový šampionát v bikejöringu konal až v druhé polovině devadesátých let - 31. října a 1. listopadu 1998 v Křivoklátu. Mezi muži zvítězil Jiří Suchý před Romanem Habáskem a Janem Horákem, mistryní republiky se stala Lenka Fiedlerová před Monikou Kindlovou a Janou Macháčkovou.

 

F. Burda, Spřežení - zpravodaj Klubu českého horského psa, č. 39/1998