Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Počátky canicrossu u nás

 

(do roku 1997)

 

První běžce se psy jsme na domácích závodech psích spřežení mohli vidět na konci osmdesátých a začátku devadesátých let, a to v kategoriích skijöring nebo pulka. Stávalo se, že v zimě běželi bez lyží, pokud bylo málo sněhu, nebo na podzim bez rolpulky, pokud ji neměli.

Od roku 1993 se i u nás začínaly pořádat závody v kategorii "běžec a pes", především v Praze a středních Čechách.

První oficiální závod (a současně také první závod sportu psích spřežení v Praze) se konal v sobotu 18. září 1993 v Hostivařském lesoparku. Závod typu „běžec a pes“ měřil 3 666 m a byl druhým závodem série Centrum Cup 93, kterou pořádaly Musher´s klub Centrum, Klub českého horského psa a Sportovní klub Bering Praha. Zúčastnilo se ho dvanáct mužů a čtyři ženy. Vyhrál František Burda s českým horským psem Baarou, druhý skončil Martin Šperl s německým ovčákem Jane z Lhotského lesa a třetí Pavel Simbartl s karelským medvědím psem Kryšpínem. Z žen byla nejrychlejší Martina Vavrušková s velkým kníračem Brixem z Vysokého. Prvního závodu v Praze se zúčastnilo pět českých horských psů, čtyři němečtí ovčáci, tři sibiřští husky, karelský medvědí pes, československý vlčák, velký knírač a kříženec Azor.

Pohárová soutěž Centrum Cup 1993 získala pro individuální musherské sporty i Standu a Zuzku Kynclovy z Petříkova u Velkých Popovic. Ti už pár týdnů po uskutečnění prvního závodu v pražské Hostivaři uspořádali Petříkovské závody a na jaře příštího roku i první Rodinný Cani Cross dvojic, tedy první štafetové závody v canicrossu u nás.

V programu závodů se začal canicross pravidelně objevovat od roku 1995. O rok později byl vyhlášen první ročník českého poháru v canicrossu (jeho vítězi se stali Renata Horáková a František Burda) a jeho součástí bylo i první mistrovství republiky, které se konalo 9. a 10. listopadu na Biřičce v Hradci Králové. Toho se zúčastnilo 18 mužů a 6 žen. Vyhrál Jiří Suchý s českým horským psem před Františkem Burdou a Vlastimilem Požárským, z žen jasně zvítězila Renata Horáková se sibiřským husky před Ivou Valtrovou a Jaroslavou Zittovou. Na prvním republikovém šampionátu v canicrossu běželo deset sibiřských husky, pět českých horských psů, čtyři aljašští husky, tři aljašští malamuti a dva belgičtí ovčáci.

 

Český pohár v canicrossu

1996 - ženy: 1. Horáková Renata, 2.Valtrová Iva, 3. Roháčková Anna

1996 - muži: 1. Burda František, 2. Suchý Jiří, 3. Horák Jan

1997 - ženy: 1. Valtrová Iva, 2. Keltnerová Linda, 3. Fiedlerová Lenka

1997 - muži: 1. Suchý Jiří, 2. Burda František, 3. Porubský Pavel

 

Mistrovství republiky v canicrossu

1996 - ženy: 1. Horáková Renata, 2. Valtrová Iva, 3. Zittová Jaroslava

1996 - muži: 1. Suchý Jiří, 2. Burda František, 3. Požárský Vlastimil

1997 - ženy: 1. Havlová Petra, 2. Valtrová Iva, 3. Keltnerová Linda

1997 - muži: 1. Suchý Jiří, 2. Nohejl Lukáš, 3. Požárský Vlastimil

 

František Burda

Spřežení - zpravodaj Klubu českého horského psa, č. 39/1998