Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Počátky závodů

v individuálních disciplínách u nás

 

Skijöring

Skijöring vznikl v době, kdy u nás jezdci ještě neměli dostatek psů potřebných k sestavení vlastního spřežení. První závody se pořádaly jako jednokolové. První den byl na pořadu skijöring a druhý den mushing (závod psích spřežení). Většina smeček byla vytvořena ze psů startujících i v první disciplíně.

O počátcích závodů ve skijöringu pojednává samostatný článek:

Počátky závodů ve skijöringu u nás

 

Pulka

První závod v pulce (kategorie S - skandinávská), který se konal na prvních závodech chovatelského klubu severských plemen v Harrachově 22. a 23. února 1986, vyhrál Ivan Kobr s českým horským psem Gankem.

Podzimní závody s rolpulkou (pulkou na kolečkách) později prakticky nahradila nová disciplína - canicross. Jednou z variant byl v osmdesátých letech i pneupsícross (pes + pneumatika + běžec) pořádaný Klubem českého horského psa.

 

1.jpg

 

Bikejöring

První závody v kategorii „cyklista a pes“ se konaly koncem osmdesátých let.

Podzimní „kolečkové“ závody navázaly v devadesátých letech na tradici dříve organizovaných přejezdů a „podzimních ježdění“.

Poprvé se republikový šampionát v bikejöringu konal až v druhé polovině devadesátých let - 31. října a 1. listopadu 1998 v Křivoklátu. Mezi muži zvítězil Jiří Suchý před Romanem Habáskem a Janem Horákem, mistryní republiky se stala Lenka Fiedlerová před Monikou Kindlovou a Janou Macháčkovou.

 

jpjppk.jpg

 

Triatlon (a duatlon) se psem

Světovou premiéru měl triatlon se psem 28. srpna 1993 v Sadské u Poděbrad, jako soutěž o titul „železný pes“ (Letní memoriál Dr. V. Vojtěcha).

 

3.jpg

 

V sobotu 2. října 1993 se konala v pražských Hostivařských sadech premiéra duatlonu se psem, v klasické kombinaci: běh se psem - jízda na kole se psem - běh se psem.

 

4.jpg

 

6. a 7. listopadu 1993 se konal v Sadské duatlon se psem v netradičním pojetí: první den běh se psem a druhý den jízda na kole se psem, časy z obou kol se sčítaly. Délka trati v každém kole byla 4 km. V této podobě byl duatlon se psem opět v Sadské obnoven v roce 1996 (tentokrát se začínalo jízdou na kole se psem a druhý den pokračovalo během se psem).

 

009.jpg

 

Canicross

První běžce se psy jsme na domácích závodech psích spřežení mohli vidět na konci osmdesátých a začátku devadesátých let, a to v disciplínách skijöring nebo pulka. Stávalo se totiž, že běžci v zimě běželi bez lyží, pokud bylo málo sněhu, nebo na podzim bez rolpulky, pokud rolpulku neměli nebo chtěli běžet bez ní.

Od roku 1993 se i u nás začínaly pořádat závody v kategorii "běžec a pes", především v Praze a středních Čechách. První závod běžců se psy a současně také první závod sportu psích spřežení v Praze se konal v sobotu 18. září 1993 v Hostivařském lesoparku.

 

5.jpg

 

Pohárová soutěž Centrum Cup 1993 získala pro individuální mushingové disciplíny i Zuzanu a Stanislava Kynclovi z Petříkova u Velkých Popovic. Ti už pár týdnů po uskutečnění prvního závodu v pražské Hostivaři uspořádali Petříkovské závody a na jaře příštího roku i první Rodinný Cani Cross dvojic, tedy první štafetové závody v canicrossu u nás.

Poprvé jsme se s termínem „canicross“ (tenkrát jako „cani cross“) setkali v roce 1994 v časopisu Pes přítel člověka, v článku Radko Loučky.

V programu závodů se začal canicross pravidelně objevovat od roku 1995. O rok později byl vyhlášen první ročník českého poháru v canicrossu (jeho vítězi se stali Renata Horáková a František Burda) a jeho součástí bylo i první mistrovství republiky, které se konalo 9. a 10. listopadu na Biřičce v Hradci Králové.

 

7.jpg

8.jpg

 

Scooter

V druhé polovině devadesátých let se začalo otevřeně mluvit o vzniku nové disciplíny sportu psích spřežení, o třídě „pes a jezdec na koloběžce“. Hlavními propagátory byli Petr Kmoch, a především Iva Valtrová, která se také se svým alaskánem Ronnym (a na koloběžce) zúčastňovala závodů v bikejöringu.

První koloběžkové závody se psem se konaly na děčínském Sněžníku 16. - 17. března 2002. A 16. - 17. listopadu 2002 se na brněnském Masarykově okruhu poprvé soutěžilo i o mistrovské tituly. Mezi muži zvítězil Pavel Porubský před Michalem Merhautem a Jiřím Suchým, mezi ženami Martina Klimešová před Annou Toncarovou a Lenkou Fiedlerovou.