Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Na startu závodu v canicrossu

 

Bezpečné a bezkonfliktní provedení startu je základním předpokladem pro úspěšné absolvování canicrossového závodu…

 

Starty závodů v canicrossu probíhají intervalově nebo hromadně

Ve třídě canicross čeká závodník a pes na signál ke startu před startovní čárou. Závodník drží psa za obojek nebo za postroj.

Při intervalových startech pořadatel v prvním kole určí pořadí startujících závodníků. Do případných dalších kol závodu se startuje dle celkového umístění po předcházejícím kole (obvykle od nejlepšího závodníka v průběžném pořadí, nebo naopak v opačném pořadí, tj. od toho nejpomalejšího běžce). Většinou vybíhají canicrossaři po jednom, zpravidla v intervalu jedné minuty (někdy třiceti i méně sekund).

Do druhého kola (nebo některé z dalších etap závodu) se stále častěji startuje i atraktivní Gundersenovou metodou (tedy s takovou časovou ztrátou, jakou měli jednotliví závodníci na nejlepšího běžce v průběžném celkovém pořadí).

Stále oblíbenější a v závodech využívaný je i hromadný start, při němž vybíhá celé startovní pole najednou. Jestliže to startovní prostor neumožňuje, vybíhá se po menších skupinách (ve vlnách).

Výhodou hromadných startů je, že pořadatelé snáze a rychleji odstartují všechny závodníky a zkrátí tak dobu trvání závodu. A také to, že běžci i jejich pejsci jsou na startu více motivováni konkurencí a v průběhu závodu se mohou vyhecovat k lepším výkonům.

S hromadným startem se čeští závodníci poprvé setkali na prvním Eurocanicrossu v Belgii v roce 1998, kde takto proběhl začátek závodu mužských i ženských štafet. O rok později stejným způsobem startoval i první závod tříčlenných štafet u nás, v Červeném Kostelci. Hromadný start na mistrovství republiky v kategoriích žen i mužů prvně viděly Olšany u Rousínova v roce 2000.

 

Jaká jsou ta základní pravidla, která byste měli dodržovat

Obecně se dá říci, že pravidla pro provedení startu závodu v canicrossu jsou obdobná jako třeba u atletických závodů. Závodník startuje s viditelně umístěným startovním číslem na přední části těla. Pes musí být po celou dobu připojen k běžci tažnou šňůrou s amortizérem.

Více o tom pojednává závodní řád pro závody psích spřežení na území České republiky (platný od srpna 2022), popř. pravidla určená mezinárodními organizacemi či pořadateli na zahraničních závodech. Závodník se musí důkladně a zavčas seznámit s pravidly a veterinárními podmínkami, podle kterých se daný závod pořádá a tyto pravidla dodržovat.

 

Závodní řád pro závody psích spřežení na území České republiky

Soutěžní řád pro závody psích spřežení na území České republiky

 

A na co si dát na startu pozor!

V předstartovním prostoru buďte včas.

Znovu překontrolujte funkčnost vašeho oblečení i sedáku, i zda má pes postroj správně „nasazen“ a tažná šňůra je na obou koncích spolehlivě upevněna.

Je-li hromadný start, vyberte si místo, z kterého byste chtěli startovat a včas se ke startu přesuňte. Zvažte své možnosti i kvality soupeřů. Necpěte se neuváženě mezi „běžeckou elitu“ či „nejméně vychované tahouny“.

Start je předpokladem pro další úspěšné pokračování v závodě. Dojde-li k náznakům nervozity či agresivity psů, je třeba okamžitě jednat a přehodnotit způsob vašeho startu.

Pád po startu znamená začínat ze zadních pozic. Velkým nebezpečím je také zamotání tažných šňůr. Proto nenechávejte cizí psy podbíhat pod vaší tažnou šňůrou, raději svého psa stáhněte zpět.

Se svým pejskem spolupracujte (smluvenými signály a pokyny) a snažte se předvídat možné problémy.

Běžte raději trochu „zeširoka“, tj. došlap i pohyby paží trochu dále od osy těla.

A neperte se za každou cenu. Startovní „mela“ záhy pomine, vše se zklidní a závod teprve začíná!