Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Prevence je lepší než léčba

 

Odřeniny, naraženiny, podvrtnutí, puchýře, „skalpované paty“, svalová či únavová zranění, i to vše patří ke canicrossu. Nahrává tomu skutečnost, že na rozdíl od běhání bez psa musíte při závodě sledovat i počínání svého pejska a týmů soupeřů (což odvádí vaši pozornost od samotného běhu), a podáváte aktivnější a odhodlanější výkony, kterých byste bez psa nebyli schopni. Pokud jste ještě nikdy zraněni nebyli, je velká pravděpodobnost, že brzy zraněni budete. Dá se vůbec těmto zraněním předejít? Na co si dát pozor v přípravě a na co při samotném závodě?

 

Základní otázky jsou dvě:

1. Zvládnete sami sebe?

Nezničí vás první tréninkové pokusy? Dokážete úspěšně analyzovat reakce těla na zátěžové podněty? Učte se sebekontrole a koncentraci. Naslouchejte svému tělu. Přemýšlejte a předvídejte. Nenechte se zranit - ať už sami sebou, nebo prostředím, ve kterém se pohybujete. Nepodceňujte výběr a používání běžecké obuvi. Ta se jako první dotkne povrchu, po kterém poběžíte.

2. Zvládnete svého psa?

Psa musíte zvládat, povely i fyzicky. Měli byste si vzájemně rozumět, znát se. Naučte pejska reagovat i na různé vámi vysílané signály, zvuky. Učte ho canicrossu.

 

Předcházet budoucím problémům můžete v tréninku a období regenerace. Co byste si měli uvědomit?

- Dodržujte zásady postupnosti, systematičnosti a přiměřenosti (jako v té pohádce: „přiměřeně!“) - tím docílíte trvalého výkonnostního zlepšení, a naopak snížíte riziko zranění.

- Běhejte v terénu, který znáte a v němž víte, kam šlápnout.

- Nepodceňujte rozklusání a správné rozcvičení (kalanetická a strečinková cvičení) před během, a výklus a zklidnění (opatrné protažení) po běhu. Právě při zahřívací fázi a výklusu můžete nejlépe naslouchat hlasu svého těla, a to je ta nejúčinnější převence proti zraněním.

- Naučte se odpočívat, netrénujte každý den. Kdo se šetří, vydrží za tři. Jste-li unaveni, trénink raději vynechte.

- Bez rozumně dávkovaného tréninku, pořádného odpočinku, stravy, pitného režimu a dostatečného a pravidelného spánku, nebude mít vaše snažení ten toužebně očekávaný efekt.

- Bolest je třeba léčit. Pokud vás něco bolí, snižte intenzitu a objem tréninku, nebo trénink na čas vynechte.

- Trénujte všestranně. Nikdy nebudete silnější než vaše nejslabší místo.

- Trénink pozitivně působí hlavně v době regenerace a nikoli během zátěže! Trénink je kvalitní, jak je kvalitní regenerace.

- V rámci regenerace zařazujte aktivity, které zatíží antagonistické skupiny svalů (svalů působících proti původnímu), řada zranění bývá důsledkem jednostranné zátěže. Nezapomeňte na strečink a posilování, samotný běh je jednostrannou záležitostí.

- Věnujte pozornost každému, i sebenepatrnějšímu zranění. Neurychlujte návrat k tréninku. Vyskytne-li se problém, snažte se s tělem spolupracovat, ne ho zničit.

 

A na co si dát pozor při samotném závodě?

- Jsou situace, kdy musíte sledovat současně reakce svého psa, svých soupeřů a povrch terénu, po kterém se pohybujete. Nejděte do všeho bezhlavě. Raději opatrně a „rozbalte to“ na jiném, vhodnějším úseku.

- Přizpůsobte své běžecké tempo nejen soupeřům a situaci v závodě, ale především svým možnostem a délce trati. Nejvíce zranění vzniká nejen z nepozornosti, ale také z únavy v konci závodu.

- Buďte stále ve střehu. Upadnout nebo zranit se můžete i tam, kde byste to vůbec nečekali.

 

Prevence je lepší než léčba - to platí i v případě vašeho psa!