Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

V jaké obuvi běhat canicross

 

Běžecké boty jsou tou nejdůležitější a také finančně nejnákladnější položkou, kterou byste měli do pořízení běžeckého vybavení investovat. Jaké boty ale použít pro canicross?

Obecně lze říci, že záleží jen a jen na vašem zvážení. Důležité je, abyste boty měli dobře vyzkoušené a „vyšlápnuté“. Před jejich použitím v závodě v nich naběhejte nejméně několik desítek kilometrů na různých površích a terénních nerovnostech. Musí vám vyhovovat a také byste měli poznat, co asi od nich a v nich můžete očekávat. Při rozhodování vám možná pomohou následující řádky.

Na značce obuvi nebo její hmotnosti zas tolik nezáleží Zvláště při tréninku jsou důležitější jiné vlastnosti obuvi než při samotném závodu… aby vám boty dobře padly, byly stabilní, a při došlapu se dobře přizpůsobovaly, chránily před nárazy a tlumily. Tyto vlastnosti jsou důležitější než třeba pružný odraz, v přípravě to velmi oceníte. Závod je však o něčem jiném.

Canicrossové závody se běhají nejen na upravených lesních cestách, ale také třeba po šotolině, asfaltu, na sněhu či v blátě. Neznamená to, že byste proto museli mít moc a moc párů obuvi. Na závod si však vezměte s sebou alespoň páry dva, už jenom proto, že závody jsou většinou vícekolové, a pokud vám obuv zvlhne, tak ne vždy máte možnost ji do příštího startu vysušit!

Právě táhnoucí pes vás přinutí běžet mnohem rychleji a v mnoha fázích závodu úplně nebo částečně změnit způsob vašeho běhu. Ti nejlepší z vás zaběhnou v závodě každý kilometr v průměru až o půl minuty rychleji, než kdyby běželi bez psa. A to je na pěti kilometrech něco okolo dvou a půl minuty! Dost pro vaši tělesnou schránku, která následky tohoto nezvykle rychlého běhu bude pociťovat i v následujících hodinách.

Dotyk vašich bot s povrchem, často pouze přes špičku nohy, trvá mnohem kratší dobu, než když běžíte bez psa nebo se psem lehce v tréninku, a tím pádem hodně ztrácí na důležitosti jak jejich stabilita, tak třeba fakt, že obuv je vhodná do terénu. Proto řada canicrossařů používá lehkou silniční závodní obuv (a to i v kluzkém terénu), která dle doporučení výrobce je zcela nevhodná pro přespolní běhy. Nahrává tomu i skutečnost, že závody jsou velmi rychlé a dlouhé zpravidla jen do 8 km.

Takže máte o čem přemýšlet. Některé závody mohou být i delší, jiné převážně stoupají či klesají, a hlavně, ne každý se žene za vítězstvím nebo nemá s sebou toho nejrychlejšího psího tahouna. To vše může hrát důležitou roli při výběru vhodného páru obuvi pro ten který závod.

Použití obuvi s kovovými ostrými hroty (například běžeckých treter) je dle závodních pravidel nepřípustné a je podnětem k diskvalifikaci.

Nezapomeňte také věnovat pozornost vhodné volbě ponožek, správnému ošetření vašich nehtů i chodidel, a ve finální části funkčnímu zavázání tkaniček. Nejdříve zavažte tkaničky obvyklým způsobem. Potom z obou ok (smyček) udělejte uzel a ten pořádně utáhněte. A na závěr protáhněte obě oka alespoň dvakrát pod šněrováním boty.

Nepodceňujte ani pravidelné ošetřování obuvi (vyschnutí, vyčištění) a boty střídejte (prodloužíte jejich životnost a prospěje to i vašim nožkám).

 

Běhání v blátě: mohou se boty prát?