Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

O canicrossu

 

Poprvé jsme se s termínem „canicross“, který se k nám dostal z Francie, setkali v roce 1994 v časopisu "Pes přítel člověka", v článku Radko Loučky.

V té době se i u nás začínaly pořádat závody v kategorii "běžec a pes" (nebo „běžec se psem“), především v Praze a středních Čechách.

První závody běžce se psem se u nás konaly již na přelomu osmdesátých a devadesátých let, kdy v rámci závodů psích spřežení nahrazovaly vypsané závody ve skijöringu (pokud bylo málo sněhu a nemohlo se běžet na běžkách) nebo běhu za rolpulkou (pokud závodníci neměli rolpulky nebo chtěli běžet bez nich).

V programu závodů se začal canicross pravidelně objevovat od roku 1995. O rok později byl vyhlášen první ročník českého poháru v canicrossu (dnes se již pohárová soutěž nepořádá), a 9. - 10. 11. 1996 se konalo i první mistrovství republiky v Hradci Králové.

Dnes již canicross patří do kalendáře závodů sportu psích spřežení, stejně jako další disciplíny, ve kterých je možno startovat pouze s jedním psem.

Česká reprezentace patří k těm nejúspěšnějším. Každoročně vozí i ty nejcennější kovy z vrcholných canicrossových podniků.

Canicross patří mezi malé sporty. Pro mnohé z běžců by mohl být tou sportovní disciplínou, ve které by si mohli splnit své sny a dosáhnout svého velkého či většího životního sportovního cíle.